mandag, juni 04, 2007

Hvordan lages kaffe?


Benjamin og kameraten Riyard
I går skulle hele grade 2 ut på tur, for å se og lære hvordan kaffe lages og eksporteres. For deretter å se hvordan en gitar lages. Temaet grade 2 har denne måneden er "natur ressurser", og hva som lages.
rå kaffebønner
Vi kom inn i fabrikken der Pals kaffe lages og eksporteres til mange andre land. Vanligvis er det rå kaffe som eksporteres og landet der lager sin egen merkevare og blanding av kaffe. Indonesia er det 4 største lande på kaffeeksport, før det kommer Brasil, Vietnam og Colombia.

Det var interresant å se hvordan det fungerte på fabrikken. Hver dag er det godt over 1000 mødre som kommer og sorterer alle kaffebønnene for hånd, de har fleksibel tid og kan komme og gå når de vil. De får betalt for hvor mye de sorterer, og får lønn daglig. Et annet spørsmål er jo hvor mye de får betalt, men det tørte jeg ikke spør om !

Her sorteres kaffebønnene for hånd
Over 1000 mødre som jobber der
Ferdigsorterete bønner med ID kort på hvem som har sortert
Vi gikk gjennom hele fabrikken og fikk se tørkeplass forkaffe, poleringsmaskiner, alle krydder som brukes og hvordan de her brenner kaffen.

Her sorteres godt og dårlig krydder

Krydder som brukes i kaffe

Her ferdig "roasted" kaffe, det lukta godt selv for en "non kaffe drikker"

Etter kaffefabrikken, reiste vi til en kontrastens "fabrikk" som laget gitarer. Det var en kar på 60år som bodde i et gammelt slitt hus. Der hadde han sitt verksted som hade gått i arv fra generasjon til generasjon. Han lærte opp bare familie til å lage gitarer, slik at det kunne være et levebrød for familien. Barna syntes det var kjekt å se, og hadde en drøss med spørsmål om alt mulig rundt gitaren.

Gitarform

Her er Benjamin med gutta i klassen. Adam, Riyard, Matthew og Benjamin.

MIS er en flott skole for barna å gå på, det negative er alle adjøene de må ta. Folk kommer og reiser hvert år, og venner reiser fra hverandre. Dette året reiser Riyard, Matthew og Sam som er gode venner av Benjamin.

Ingen kommentarer: